Saturday, 17 November 2012

saga flx bodykit - hantam sajalah labuuuu!

Heheh...rasa kelakar bila aku nak update pasal kereta ni. Okeh, persetankan! 
Si puteh ni baru aja keluar tahun 2012. Share dgn buah hari tersayang. Ye, kami syg bebenor dengan si puteh ni. Walaupun bukan kereta import ke hapa ke, tapi ia banyak berjasa. Lebih-lebih lagi kami berdating dari berjalan kaki, naek bas, naik lrt, teksi, motor, sampai lah ke si puteh ni.

Tak sampai dua minggu, aku dah mengelupor nak tukor sport rim. Ades..survey punye survey kt internet maka sampai lah aku di Rawang. Pusing punya pusing, pegi lah kat kedai papan. Di amiknya rim besi haku tu dengan harga RM600.00 balance tu topup la dalam 1.5k++ termasuk caj2 yang tersembunyi. Heheh... So, seterusnya part bodykit pulak. Ni yang pening sikit. Tak tau nak amik skirt aja atau pun tukar bumper skali. Kos pun tinggi sikit. Tapi aku berpegang pada prinsip yang sama macam tiap kali aku beli gitar. Kalau dah beli, hari-hari nak mengadap, bior le sedap mata tu memandang. Hehehe....
So aku memutuskan untuk tukar bumper depan belakang. Bumper belakang aku buat kat Klang, bumper depan dengan side skirt aku beli kat Shah Alam. Cat pulak aku buat kat Keramat. Konon-konon nak bajet la...tapi kira-kira balik lebih kurang aja. Heheheh...so, kat Klang tu dua kali aku hantar suh touch-up balik. Kurang kemas. 





Boss dia ok, banyak design smart kat kedai tu. Harga pun ok. Mungkin time bangla buat keta aku dia penat buat kerja sampai malam kot. Tapi ada bengkek sket la sebab ketal mahal lain aku tengok cun aja less cacat cela. Mentang-mentang la keta aku murah ye. Komer tengok la gambar ni. Bumper ni Blm punye so kena tambah la untuk Flx. Cisss... 
Kat Shah Alam pulak, brader tu ok, baek dan penyabar orangnye walaupun aku deal berbulan-bulan. Hehehe... 
Cuma aku ada masalah spotlight aku dua2 retak dan tak menyala lepas sehari cat. Aku tak tau bila jadi sebab tak perasan. Mungkin jahanam sebab batu ka tak pun kedai cat yang cuai. Yah..cat pun dua kali aku suh touch-up. Yelah, yang mahal tak semestinya bagus, macam boom power lah. 

So aku cari kedai cat yang paling murah. Nah...tak sampai 500 cat semua skali door panel dengan side mirror. Tapi..menghampakan..satu hari aja siap! Aku dah agak dah...dengan tak kemas, ntah merata-rata sampai terkena kat body asal yang berkilat tu. Aku ni, jenis malas nak panjang-panjangkan...membazir aja. Aku redha aja. Aku anggap tu mungkin Tuhan nak tarik balik duit atas kesalahan aku kt dunia nih.  Heheheh...so siaplah semua....
Kat kedai cat yang bikin wa panas
Tinggal lagi spoiler, diffuser dengan stiker. Aku nak buat kereta ni macam jantan sangat pun orang rumah aku tak setuju. Heheh..ikut kan napsu Thrash aku nak aja aku buat decal Metallica besor-besor tanda sokongan untuk diorang peform kat Malaysia. Setakat ni takde lagi aku join mana-mana kelab kereta. Bukan apa...takda masa nak melepak sangat. Serius bizi! Just join group FLOC dengan PROSBOC aja kat Fb. Banyak info yang aku dapat. Maklum le...bab-bab kereta aku memang fail! Kalau kelab aku sendiri nama nya macam ni; MAT THRASH KAR KLUB! MTKK! number start 666! Heheh...Ini aja lah..lain-lain malas aku nak usik buat masa ni. Nak beli gitar baru lagi, bass lagi. Ish...nak pakai superbike lagi. Ish...takpe..pelan-pelan kayuh ye dak? Ada rezeki ada la tuh..janji, sendiri kerja, sendiri kasi reward kat diri sendiri. Hasil titik peluh ketiak lebih bermakna! :) Sekian...
Nampak kat tengah tu? dah melekuk...
Aku rasa takde spoiler pun cun..haihhh..

Camne? ok ke ko? adesss!

10/12/2012 - heheh..aku dah beli spoiler...sebenarnya aku konpius nak pakai trd ke mugen. Rasa macam tak nak pakai biar kosong je.Tak pun pakai SE punya, simple. Aku minat Mugen tapi nampak besor sangat. Kalau blm ok le sebab lampu besor. Tapi fl lampu kecik macam tak kena. Pendapat aku la..so setelah memikirin sekian lama, aku memutuskan untuk pakai Trd. Macam biasa lah ambil kt Shah Alam. Warranty cat 3 bulan. Argh...teringat pulak cat aku yang dah start kembung sana sini. Dem!! Hantar sms buat derk aje kedai tu. Silap aku la masa dulu tak nak bising. Tak sampai dua bulan lagi. Argh! 






23 comments:

  1. BRO, NAK TANYER LA..BUAT BUMPER BELAKANG DEKAT MANE?KEDAI APE NAME DIE..?BPE KOS KLU SIAP PSG N CAT?TOLONG EMAIL (mon_toyaz@yahoo.com) or sms : 017 3253347, thanks bro.

    ReplyDelete
  2. cun giler bro! mcm ni la sy nak..sy nyer flx solid white..tp pape pun mmg cun bro...sy duk shah alam...tp bleh email kt sy tak dekat mane buat bumper skirting ni sume? email me at : dila_ynwa91@yahoo.com

    ReplyDelete
  3. bro, blh tolong email tak, dekat klang, area mane buat design bumper blakang tu? ape name kedai, berapa bajet, kalo boleh dgn number telefon. harap boleh notify a.s.a.p kat email. TQVM. Email : syrloins@gmail.com

    ReplyDelete
  4. Bro..cmne nk msuk an bumper saga blm uh kt flx?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu pasal dia kasi custom. kena tambah. tp kena monitor klu x diorang buat mcm nak x nak aja

      Delete
  5. Smart bumper bro.. Boleh PM x buat kt mne ngan rege eh skali..klu boe mention name kedai skali.
    Email : mrcukoi@yahoo.com

    ReplyDelete
  6. Boss, saya pemilik Saga FL juga... saya minat tengok body kit bro ni.. keta saya newbie lagi.. tukar sport rim je.. boleh bagi nasihat tak? kat mana boleb beli body kit ni? lawa la.. hehe d_raam88@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasihat aku..kena byk sabar kalau pakai bumper depan mcm ni. heheh..

      Delete
    2. knpa bro bumper dpan sgat ke...gtau bpe kos nk wat bmper dpan ni

      Delete
  7. helo bro2 sekelian..sori wa jarang bukak blog..apa2 boleh inbox dekat Fb aku ya

    http://www.facebook.com/razmag

    ReplyDelete
  8. Brader, Minta tolong. Emel saya hazman_mat90@yahoo.com.my

    -Nak tau harga dan kedai setiap part yang brader beli.
    -Saiz dan nama sport rim. Jenama dan harga Tayar.


    Kereta Saga FLX Putih Solid jugak.

    TQVM kalau brader dapat tolong.

    ReplyDelete
  9. Spoiler bli mane??

    ReplyDelete
  10. Bos buat bumper blkg kat klang kdai mane? Fuza ker? ...sy pun nak custom.ready made sume hodoh je sy tgk.huhu.bleh pm tak bos? izzatt@ymail.com

    ReplyDelete
  11. hello bos , dekat mana ye kedai nak buat bumper depan belakang macam ni ? bole msg 0142258847 , tolong ye , sbb saya nk cat kereta saya ni , alang2 tukar bumper dlu .

    ReplyDelete
  12. pm rege bro..lokasi bikin sume2 ni...comey lotey si puteh lu ni bro...pm tau..stavicm89@gmail.com

    ReplyDelete
  13. pm hrga bro... cantik la bhgian dpn tu...

    ReplyDelete
  14. style la bro! aku minat spoiler tu!

    ReplyDelete
  15. cantik! bro email jap detail item bodykit tu.

    uqbahari9889@yahoo.com

    ReplyDelete
  16. salam bro..nk taw brape kos utk ganti original front bumper utk flx siap cat?

    ReplyDelete
  17. bro saya nak tahu harga bodykit dengan siap sekali cat....???

    ReplyDelete
  18. SALAM SEMUA. MAAF LAA..AKU DAH LAMA TAK BUKAK BLOG. BZ..BARU KAHWIN. HUHU...INBOX KORANG KAT FB PUN AKU BARU PERASAN SEBAB MASUK OTHER FOLDER.

    OK MACAM NI. KORANG GOOGLE ATAU SEARCH KAT FB ( no telefon aku dah tak simpan ):-
    A) FUZAMOTORSPORTS
    B) SAGA BODYKIT GARAGE

    dua2 ada pro & kontra. kalau nak senang korang pilih pakej yg ada dalam koleksi album diorang. tp kalau nak pilih asing2 harga pun lain sikit.

    untuk A, korang boleh terus ke kedai dia kat klang. kat situ diorang buat custom untuk semua jenis kereta. so kalau ada idea lain dari lain diorang boleh buat. cuma macam aku pesan, rajin2 la jenguk kereta tengok bangla tu buat.

    untuk B, korang deal jumpe brader ni mana2 ( tp slalu kat shah alam ) & pilih melalui album2 gambar yang dia ada. so kalau ada stock boleh terus pasang kalau tak kena tunggu la. kalau pasang & cat dengan dia, dia rekemen ada satu bengkel ni area shah alam jugak. kalau dari dataran shah alam tu dalam 10 min sampai la kot.

    untuk kedai A & B, aku puas hati dengan layanan diorang. apa yang tanye diorang jawab. yang tak puas hati ada lah..kualiti.

    Kedai A punya kualiti bagus sebab aku tengok kereta2 lain semua cun aje dia buat. tapi kes aku, aku kena monitor bangla tu buat kerja, kalau ada apa2 tak kena, boleh kaw tim buat balik. aku ada mintak tambah reflector pada rear bumper masa mula2 deal sebagaimana yg dipersetujui kat wassap kami. tapi bila time tengah buat xde pulak. so..kat situ cakap lain sikit. tapi dia kata boleh tambah..tampal aje le..tp tak cun lah.

    kedai B pulak, aku punya cat spoiler tu x cun, lepas tu nak deal susah sikit, sebab bila brader tu deal dengan bengkel, pas tu aku pun nak follow up, last2 nak kautim untuk cat balik ada masalah ngan tarikh pulak. so korang kena kawtim & konfirm betul2.

    KESIMPULAN : pilih design yg sedap dimata anda, aku rekemen untuk PASANG SAHAJA. kalau korang nak pasang sendiri atau ada bengkel pilihan sendiri lebih bagus.UNTUK CAT, ikut kepada pengalaman korang mengenali bengkel cat. kalau nak murah macam aku, hasil nya memang bengkek la. biar mahal sikit. janji puas. jangan lupa tanya warranty berapa lama untuk cat. mintak lama sikit. Enam bulan ke.. bengkel cat bersepah, cuma kena rajin survey mana yang bagus & berbaloi pada $$$.untuk ketahanan material pulak, so far ok. cuma kalau korang beli sebijik macam bumper depan aku tu...kena banyak bersabar. aku punya kereta tak lowered pun. tapi kalau jumper speed bump tinggi sikit memang sagat la. tak pun kalau macam kat parking shoping mall yang ada cerun sikit tu..memang sagat. aku punya patah masa kat One Utama. tu pun aku rasa dah berpuluh kali sagat baru patah. itu risiko korang kena tanggung lah. oh ye..lampu sport light tu kaca..senang pecah kalau kena batu. bila dah pecah lu orang boleh bela ikan dalam tu sebab air bertakung. hehe..sekian, selamat hari raya!

    ReplyDelete
  19. salam bro nak tanye spoiler tu jenis trd v2 atau v3 ,tolong reply thank you

    ReplyDelete